Vopsirea în câmp electrostatic este un proces diferit fata de vopsirea conventionala in principal datorita faptului ca nu este folosit un solvent pentru a pastra continutul si liantul vopselei intr-o forma lichida. Spre deosebire de vopselele traditionale, lichide, stratul aplicat prin vopsire în câmp electrostatic nu prezinta iregularitatile, diferentele de nivel, formele de picaturi si de bule de aer care apar, deseori, pe straturile de vopsea obisnuita, iar vopsirea în câmp electrostatic nu dauneaza mediului inconjurator pentru ca nu exista solventi care sa se evapore in aer sau sa ajunga in apa.
Despre vopsirea în câmp electrostatic
Vopseaua consta intr-o pulbere fina care curge printr-un mecanism de pulverizare, adera electrostatic la substrat (suprafata piesei vopsite) si apoi este intarita in cuptoare de incalzire pentru a putea forma un invelis de vopsea.
Pulberea folosita poate fi un polimer termoplastic sau termorigid. Vopsirea în câmp electrostatic este utilizata pentru a crea un strat de vopsea mai dur si mult mai rezistent decat cel obtinut prin vopsire conventionala. Vopsirea în câmp electrostatic este in general utilizata pentru acoperirea metalelor, avand aplicabilitate intr-o gama vasta de domenii: constructii, confectii metalice, electrocasnice, automobile, echipamente sportive, instrumente muzicale si multe altele.
Firma noastra dispune de un spatiu special amenajat pentru realizarea operatiilor de vopsire în câmp electrostatic. De asemenea, lucratorii nostri au la dispozitie aparate performante care asigura un nivel inalt de calitate a vopsirii.
Etapele vopsirii in camp electrostatic:
- Pregatirea suprafetei de vopsire: Materialele si piesele ce urmeaza sa fie vopsite, trebuie mai intai pregatite din punct de vedere mecanic, pentru aplicarea stratului de vopsea in cele mai bune conditii. Aceasta etapa consta in indepartarea urmelor de rugina de pe acele materiale, a resturilor, si a impuritatilor care si-au facut aparitia, si pregatirea pentru vopsire. In ceea ce priveste piesele metalice de obicei acestea sunt degresate si fosfatate;
- Vopsirea propriu-zisa: In cadrul acestei etape, piesele vor fi asezate suspendat pe dispozitive speciale pentru ca mai apoi sa fie aplicata pulberea, iar vopsirea se va face complet. Vopseaua va ajunge in toate unghiurile si colturile piesei, iar stratul de vospea aplicat va fi unul consistent si economic;
- Procesul de polimerizare: Dupa ce piesele si materialele vor fi vopsite, acestea urmeaza sa fie asezate pe conveior, dupa care introduse intr-un cuptor special pentru coacerea pulberei.
- Racirea si descarcarea pieselor: Dupa expirarea timpului de coacere piesele vor fi scoase din cuptor pentru a se raci, si pentru a se pregati de transport.